Människor & Musik

Jamaica har en rik och mångsidig kultur med rötter i hela världen. Jamaicas motto är "Out of Many, One People". Nästan alla olika folkgrupper finns representerade här. Mångfalden är mest tydlig när det gäller maten. Afrikanska och europeiska influenser dominerar kulturlivet, men spanjorerna, irländarna, indierna, kineserna och tyskarna har alla satt sin prägel på ön. Jamaicanerna är uppriktiga och gästvänliga människor. Tack vare en stark brittisk påverkan är man ganska konservativ när det gäller klädseln. I formella miljöer bör man undvika att visa alltför mycket bar hud.

Det officiella språket på Jamaica är engelska. Men de allra flesta talar ett lokalt kreolspråk som kallas patois. Patois är en kombination av engelska, spanska, portugisiska och afrikanska fraser som har en tydligare rytm än traditionell engelska.

Jamaicanerna har ett musikaliskt arv som kommer från deras afrikanska och europeiska rötter. Reggaen är Jamaicas mest kända musikstil. Rytmen är tydlig och medryckande och ett uttryck för personlig frihet, oberoende, religion och skvaller. Jamaicas största celebritet är Bob Marley som hjälpte till att göra reggaen till en del av jamaicansk mainstream-musik.

Jamaicas lummiga och färgstarka landskap är en stor inspiration för befolkningen. De levande färgerna återspeglas i bildkonsten. En del av det bästa inom målning, skulpturkonst och keramik har skapats av jamaicanska konstnärer. De hämtar sina influenser från sina olika bakgrunder. Bland de här färgstarka konstverken finns riktiga mästerverk skapade av okonventionella konstnärer – från akademiker till självlärda konsthantverkare.